Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2016

Τούρκικο Νεκροταφείο




 από τις αρχές του 19ου αιώνα στην περιοχή της Παλιάς Κοκκινιάς, στις οδούς Δομοκού και Αγίων Αναργύρων, βρίσκεται το τουρκικό νεκροταφείο, το οποίο είναι ιδιοκτησία του τουρκικού κράτους και προ­στατεύεται από διεθνείς συμβάσεις. Μεταπολεμικά το τουρκικό νεκροταφείο χαρακτηρί­στηκε Ηρώον και έχει μόνο μουσειακό χαρακτήρα.
    Παρ' όλα αυτά επί δημαρχίας Γιάννη Παπασπύρου, αλλά και παλαιότερα, έγινε προσπάθεια ταφής νε­κρών τουρκικής υπηκοότητας, αλλά η ταφή αποτράπηκε από την αντίθεση των κατοίκων και την παρέμβαση του τότε δημάρχου.

Κάθε χρόνο, στα μέσα Μαρτίου, στο Τουρκικό Στρατιωτικό Νεκροταφείο που βρίσκεται στην Κοκκινιά, πραγματοποιείται τελετή, όπου οι Τούρκοι, με προεξάρχοντα τον πρέσβη τους στην Αθήνα, αποτίνουν τον οφειλόμενο φόρο τιμής στους νεκρούς στρατιώτες τους, που έπεσαν στους Βαλκανικούς πολέμους.( Δώδεκα συνολικοί τάφοι)

Η ιστορία του πάει κοντά ενάμιση αιώνα πίσω, στα 1859, όταν το ελληνικό κράτος παραχώρησε με αίτημα της οθωμανικού κράτους και στη συνέχεια του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Πειραιά 2.700 τ.μ. για την ταφή μουσουλμάνων που πέθαιναν στην Αθήνα και στον Πειραιά. Αυτή η έκταση το 1890 παραχωρήθηκε από την βασίλισσα Όλγα στο τουρκικό κράτος. Εκεί θάφτηκαν όσοι από τους Τούρκους αιχμαλώτους των Βαλκανικών Πολέμων και του Α Παγκοσμίου πολέμου πέθαναν, οπότε θεωρήθηκε χώρος των «μαρτύρων» και χαρακτηρίστηκε από το 1954 στρατιωτικό νεκροταφείο των πεσόντων. Ο δε τελευταίος μουσουλμάνος που αναπαύθηκε εκεί ήταν το 1951.

Εκτοτε δεν γίνονται ταφές και κηδείες εκεί, το δε τουρκικό κράτος όχι μόνο το φροντίζει –που σημαίνει διεκδικεί τον χώρο- αλλά πληρώνει και για την επιστασία του. Που στην προκειμένη περίπτωση σόι πάει… η επιστασία του νεκροταφείο, αφού η τωρινή επιστάτης είναι κόρη του προηγούμενου επιστάτη που ήταν γιος του πρώτου επιστάτη που όρισε το ελληνικό κράτος. 
















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου