Παρασκευή 27 Μαΐου 2016

Νήσος Κύθνος - Κολώνα





Η Κύθνος που είναι γνωστή και με την ονομασία Θερμιά εξαιτίας των πολύ γνωστών θερμών πηγών της, διαθέτει πανέμορφα τοπία, υπέροχες παραλίες και μπορεί να προσφέρει στον ταξιδιώτη όλα εκείνα που θα του προσφέρουν αξέχαστες διακοπές.
Ανάμεσα στα πολλά ενδιαφέροντα αξιοθέατα στην Κύθνο θα έχετε την ευκαιρία να δείτε και την πολυτραγουδισμένη Παναγία την Κανάλα. Ένα πολύ σημαντικό προσκύνημα που είναι για την Κύθνο, ότι είναι η Παναγία για την Τήνο, ή Εκατονταπυλιανή για την Πάρο ή το μοναστήρι του Θεολόγου για την Πάτμο.
Η Κύθνος φαίνεται να είναι μια ισχυρή πόλη κράτος την κλασική εποχή, η οποία μάλιστα συμμετέχει στην ναυμαχία της Σαλαμίνας όπου μαζί με τους υπόλοιπους Έλληνες συμμάχους συνέτριψαν τον Περσικό στόλο. Η μοίρα της Κύθνου όλες τους αιώνες που ακολουθούν είναι λίγο πολύ κοινή με όλες τις υπόλοιπες Κυκλάδες. Ρωμαϊκή κατάκτηση, τμήμα της Βυζαντινής αυτοκρατορίας, έζησε την Φραγκοκρατία, ενώ υπόφερε για αρκετούς αιώνες από πειρατικές επιδρομές. Η Κύθνος εκείνα τα χρόνια ονομάζεται Θερμιά, λόγω των θερμών πηγών της που ήταν γνωστές από την αρχαιότητα.
Το 1537 υπέστη ολοκληρωτική καταστροφή από τον τούρκο ναύαρχο Χαϊρεδίν Μπαρμπαρόσσα που την κατέλαβε. Τότε εγκαταλείπεται η παλιά πρωτεύουσα και ο πληθυσμός μετακινείται προς την Μεσαριά, σημερινή Χώρα της Κύθνου, στην ασφάλεια που προσφέρει το εσωτερικό του νησιού. Ένας άλλος σημαντικός οικισμός στο εσωτερικό του νησιού το χωριό Σύλλακος, η σημερινή Δρυοπίδα αναπτύσσεται όταν δέχεται Κρητικούς πρόσφυγες κατά την διάρκεια των κρητικών επαναστάσεων.
Ένα σημαντικό επεισόδιο στην ιστορία της Κύθνου είναι τα Κυθνιακά του 1862, ενώ για τα επόμενα 70 χρόνια η Κύθνος νιώθει να ανήκει στην βιομηχανική εποχή καθώς αναδεικνύονται ως σημαντικά τα σιδηρομεταλλεύματα στο υπέδαφος της και αποτελεί πεδίο μεταλλευτικών δραστηριοτήτων. Αυτό μέχρι το 1940, που τα μεταλλεία εγκαταλείπονται. Όλα τα σημάδια της μεταλλευτικής δραστηριότητας που υπάρχουν έντονα στο νησί είναι από εκείνη την περίοδο. Τότε η Κύθνος γίνεται πάλι αγροτοκτηνοτροφική, ενώ στις μέρες μας έχει μπει για τα καλά στον αστερισμό του τουρισμού.