Τρίτη 2 Ιουνίου 2015

Νησος Πατμος





























Η Πάτμος είναι ένα θρησκευτικό κέντρο με παγκόσμιο ενδιαφέρον χάρη στο Σπήλαιο της Αποκάλυψης και την Μονή της Πάτμου, αλλά δεν είναι μόνο αυτο. Η Πάτμος είναι και ένας ενδιαφέρον ταξιδιωτικός προορισμός για διακοπές διαφορετικές από αυτές που προσφέρουν συνήθως τα νησιά του Αιγαίου, καθώς συνδυάζει ένα πανέμορφο φυσικό περιβάλλον και ήπια τουριστική ανάπτυξη.Στην Πάτμο θα βρείτε όλα αυτά που χρειάζεται ο επισκέπτης για μια ευχάριστη διαμονή, καθώς διαθέτει όλες τις σύγχρονες ταξιδιωτικές υποδομές. Επίσης θα βρείτε υπέροχες παραλίες, πανέμορφα αξιοθέατα και διαδρομές για περιήγηση, ενώ η Μονή του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου με την μεσαιωνική χώρα που την περιβάλλει, είναι ένας οικισμός μοναδικός σε διεθνές επίπεδο.
Η Πάτμος είναι ένας τόπος ιερός για τον Χριστιανισμό, καθώς εδώ γράφτηκε το Ιερό βιβλίο της Αποκάλυψης και είναι ένας από τους δύο τόπους στην Γη, όπου έχει ακουστεί η φωνή του Θεού. Είναι όμως ένας σημαντικό τόπος και για όλους τους πνευματικούς ανθρώπους που λατρεύουν την ιδιαίτερη ατμόσφαιρα της Πάτμου και τον πολιτισμό της.

ΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΤΟΥ ΘΕΟΛΟΓΟΥ ΣΤΗΝ ΠΑΤΜΟ

Η Ιερή μονή της Πάτμου Ιδρύθηκε από τον Όσιο Χριστόδουλο. Κατά την περίοδο της Αραβοκρατίας, η Πάτμος είναι σχεδόν έρημη. Ένας προικισμένος και και μορφωμένος μοναχός ο Χριστόδουλος ο Λατρινός, το 1088 ζητάει και του παραχωρείται όλο το νησί, από τον Βυζαντινό αυτοκράτορα Αλέξιο Α΄ τον Κομνηνό, για να ιδρύσει μοναστήρι προς τιμή του Ευαγγελιστή.


Η σπηλιά της αποκάλυψης βρίσκεται στη Πάτμο στο μέσον περίπου της διαδρομής από το λιμάνι της Σκάλας μέχρι τη χώρα. Η χριστιανική παράδοση υποστηρίζει ότι μέσα στη σπηλιά σχίστηκε ο βράχος και από εκεί, από τρεις μικρότερες σχισμές που συμβολίζουν την Αγία τριάδα, ακούγονταν η φωνή του Θεού όταν υπαγόρευε στον Ιωάννη το κείμενο της Αποκάλυψης.

Η σπηλιά διαμορφώθηκε σε λατρευτικό χώρο από τον ιδρυτή της μονής της Πάτμου Όσιο Χριστόδουλο. Σήμερα από την είσοδο των κτιρίων της αποκάλυψης κατεβαίνει κανείς αρκετά σκαλοπάτια και πρώτα μπαίνει στον μικρό ναο που βρίσκεται ακριβώς δίπλα ενσωματωμένος με το σπήλαιο. Στα δεξιά του βλέπει τον επιβλητικό χώρο του σπηλαίου.