Πέμπτη 21 Μαΐου 2015

Λειψοι



Ο δήμος των Λειψών βρίσκεται στο μέσο περίπου του νησιού, στο βάθος του ομώνυμου απάνεμου κόλπου. 
Αυτός ο γραφικός οικισμός με τα λευκά σπίτια και τα μπλε πορτοπαράθυρα διατηρεί το νησιωτικό χρώμα του.
λειψοιΆλλοι μικροσυνοικισμοί είναι το Κουσέλιο, η Κατσαδιά και η Παναγία του Χάρου.Το νησί διαθέτει ωραιότατες παραλίες: τη Λιεντού που επειδή βρίσκεται σε κοντινή απόσταση, προτιμάται από τον περισσότερο κόσμο, τον Κάμπο, τον Πλατύ Γιαλό, μια πανέμορφη παραλία με αμμουδιά, την Κατσαδιά στα νότια του νησιού, απέναντι από την Λέρο με πολύ καλή αμμουδιά, την Παπανδριά δεξιά από την Κατσαδιά με αμμουδιά, καλαμιές και υπέροχη φύση. Τη Χοχλακούρα με βότσαλα, επίπεδα βράχια και πανέμορφες σπηλιές, το Τουρκόμνημα και ο Ξηρόκαμπος, το Μονοδέντρι και οι Καμάρες, άγριες, μακρινές παραλίες, που αξίζει τον κόπο να πάει κανείς. Οι Λειψοί συνδέονται ακτοπλοϊκά με τα κοντινά νησιά Πάτμο και Λέρο καθώς και με τη Ρόδο και τον Πειραιά.
Το νησί διαθέτει ασφαλές φυσικό λιμάνι στο οποίο καταφεύγουν πολλά ιδιωτικά σκάφη το καλοκαίρι. 
Υπάρχει σταθμός ανεφοδιασμού σε καύσιμα και νερό.
Η ιστορία των Λειψών είναι αναπόσπαστα δεμένη με την ιστορία των γειτονικών της μεγαλύτερων νησιών και ιδιαίτερα της Πάτμου. Όπως όλα τα νησιά της Δωδεκανήσου, έτσι και οι Λειψοί φαίνεται να κατοικούνται από τα προϊστορικά χρόνια συνεχώς μέχρι σήμερα. Σε διάφορα σημεία του νησιού βρέθηκαν επιγραφές και αγγεία που χρονολογούνται από τους κλασικούς χρόνους.
Η γειτνίαση με την Πάτμο μας επιτρέπει να υιοθετήσουμε ότι ο χριστιανισμός διαδόθηκε στους Λειψούς ήδη από τον 1ο αιώνα μ.Χ. Σημαντικά είναι τα μνημεία της παλαιοχριστιανικής εποχής, που είναι μια μεγάλη τρίκλιτη βασιλική με ψηφιδωτά δάπεδα και βαπτιστήριο στη θέση "Κουσέλιο", πιθανόν του 5ου αιώνα, και λείψανα τοίχων, αρχιτεκτονικών μελών, ψηφιδωτών δαπέδων στη θέση "Κατσαδιά", εκεί όπου σήμερα βρίσκονται οι ναοί του Αγίου Σπυρίδωνος και του Αγίου Παντελεήμονος
 Η σημαντικότερη εκδήλωση του νησιού είναι η γιορτή του κρασιού που γίνεται τον Αύγουστο, και προβάλλεται έντονα, καθώς το κρασί είναι το κύριο παραγωγικό προϊόν με μια μακρά παράδοση στην παραγωγή και την εξαγωγή κρασιού οπως και η Σαντορινη και η Σάμος.
Ο "Κλήδωνας" είναι μία άλλη μεγάλη γιορτή των Λειψών, προς τιμήν του Ιωάννου του Θερμαστή, κατά την οποία οι κάτοικοι ανάβουν φωτιές, οι κοπέλες φέρνουν το λεγόμενο αμίλητο νερό στην πλατεία του οικισμού και γίνεται γλέντι με τραγούδια και χορό.
Στο πολιτιστικό πρόγραμμα του νησιού εντάσσεται και η οργάνωση εκδηλώσεων από χορευτικά τμήματα, προσκόπους και φιλαρμονικής.
Πανηγύρια / Γιορτές
Μεγάλο πανηγύρι γίνεται στα Εννιάμερα της Παναγίας (23 Αυγούστου) στην Παναγιά του Χάρου, 
στις 22 Αυγούστου, όπου έρχεται πολύς κόσμος από την Πάτμο, τη Λέρο και τα γύρω νησιά. 
Στους προσκυνητές μοιράζονται σταφύλια και γλυκά.

Ήθη / Έθιμα
Ξεχωρίζει ο παραδοσιακός γάμος με διήμερο γλέντι.

Κάστρα
Το Κάστρο βρίσκεται στο ψηλότερο σημείο του νησιού και παρουσιάζει ενδιαφέρον με τα λείψανα ακρόπολης 
και τους τάφους γύρω του.

Μονές και Εκκλησίες
Υπάρχουν παντού στο νησί πολλές μικρές εκκλησίες, για τις οποίες μάλιστα λέγεται ότι αντιστοιχεί μία για κάθε οικογένεια. Αξίζει να αναφερθεί η Παναγιά του Χάρου για τον αρχιτεκτονικό της ρυθμό (νησιωτικός-βυζαντινός). 
Η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας απεικονίζει την Παναγία να κρατά τον Ιησού Εσταυρωμένο. Πρόκειται για μια από τις σπάνιες στιγμές της αγιογραφίας. Άλλες εκκλησίες είναι η μεγάλη εκκλησία του νησιού, ο Άγιος Ιωάννης 
ο Θεολόγος, χτισμένη με χρήματα των ξενιτεμένων . Είναι χτισμένη με πελεκητή πέτρα και ξεχωρίζει η εικόνα της Παναγιάς της Μαύρης. 

Η εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου (16ος αιώνας) που βρίσκεται στο ομώνυμο μικρό λιμάνι, πριν την είσοδο του κυρίως λιμανιού, μέσα στο πράσινο, δίπλα σε πηγή με δροσερό νερό και έχοντας γύρω της, σε τρύπες στους βράχους, τα οστά των καλογήρων που έζησαν και μαρτύρησαν εκεί, ειδικά κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Επίσης, η Παναγιά στο Κουσέλιο, χτισμένη στα θεμέλια προχριστιανικού ναού. 
Στους τοίχους φαίνονται μάρμαρα με βυζαντινές επιγραφές από τον προηγούμενο αυτό ναό, που χρησιμοποιήθηκαν σαν απλό οικοδομικό υλικό. 

Οι δύο Αη-Νικόλες στους κάβους δεξιά και αριστερά, όπως μπαίνουμε στο λιμάνι, ο Άγιος Θεολόγος του Μοσχάτου (17ος αι.), ο Άγιος Παντελεήμων στη Κατσαδιά, ο Προφήτης Ηλίας, φυσικά σε μια κορφή μπροστά στο λιμάνι και πολλές άλλες αφιερωμένες σε πολλούς Αγίους, με προεξέχουσα και άξια αναφοράς την Εκκλησία-Ησυχαστήριο του Αγίου Νεκταρίου, χτισμένη γύρω στα 1980 από τον ιερέα του νησιού, Αρχιμανδρίτη Νικηφόρο. Εκεί λειτουργεί και το Βαπτιστήριο του νησιού.

Μουσεία
Το Εκκλησιαστικό και Λαογραφικό μουσείο βρίσκεται στο κέντρο της πόλης των Λειψών. 
Περιλαμβάνει εικόνες 16ου -17ου αι., σταυρούς και χρυσοκεντήματα ιεροκαλλύματα 17ου αι., τοπικές ενδυμασίες, αντικείμενα οικιακής χρήσης, νομίσματα διαφόρων εποχών κ.α. Επίσης στο μουσείο στεγάζεται και μικρή αρχαιολογική συλλογή από τυχαία ευρήματα. Προσέξτε ιδιαίτερα το μαρμάρινο ιωνικό κιονόκρανο (τμήμα) 4ου αι. π.Χ. και τους λύχνους 3ου αι. π.Χ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου